Blog...

A 4 leggyakoribb kifogás, ha angol tanulásról van szó

Ha már többször belefogtál az angol tanulásba, telnek az évek, mégsem beszélsz még folyékonyan angolul, és szeretnéd végre tudni mi ennek az oka, akkor ezt a cikket Neked írtam. Angoltanárként rengeteg diáknak segítettem az évek során és összegyűjtöttem a leggyakoribb kifogásokat, magyarázatokat, amivel nyugtatod magad. Ennek most vége, végérvényesen leszámolunk mindazokkal a téves gondolatokkal, berögzült elképzelésekkel, amik az angol tudásod útjában állnak. Felkészültél?

Nincs elég időm!

Ugye Te is érzed, hogy ez az egyik leggyengébb a kifogások között? Ideális esetben persze napi 1 órát érdemes nyelvtanulásra, és egyébként bármilyen más új ismeret elsajátítására szánni. De tudom, hogy a hétköznapokban az a napi egyetlen óra is nehezen megoldható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a tanulásról, az időhiányra hivatkozva.
Ma már annyi ingyenes anyag érhető el és annyi lehetősége van egy tanulónak, hogy aki tanulni akar, az megtalálja a módját, ez egészen biztos. Ha kevés az időd, nézd meg hol vannak olyan idősávok a mindennapjaidban, amit jobban ki tudsz használni.
Olvasd angolul a híreket reggelente, nézd angolul a kedvenc sorozatodat, vagy a filmeket, amiket már láttál, így jobban tudsz figyelni az angolra és anélkül, hogy megerőltetnéd magad, rengeteg szót, való életben használt szófordulatot fogsz tanulni!
Akár autóban vagy a metrón ülve hallgass angol hanganyagot, így hatékonyan kihasználhatod azt az időt amit eddig céltalan facebookozással töltöttél.. 🙂 és ha már Facebook… állítsd át angolra az alkalmazások nyelvét vagy akár a telefonod nyelvét is, így is észrevétlenül fogsz fejlődni.

Nincs érzékem a nyelvtanuláshoz…

Kétségtelen, hogy vannak, akik látszólag könnyebben tanulnak angolul és csak úgy szívják magukba az újabbnál újabb mondatokat, kívülről fújják a nyelvtant és bárhol megértetik magukat. De lehet, hogy egyszerűen csak elhivatottabbak, és határozottabb céljuk van az angollal, és sokkal többet tesznek érte, mint ahogy azt kívülről látod.
A legnagyobb adottság, ami segíthet a nyelvtanulásban az nem más, mint az akarat és a kitartás! Nincs itt semmi titok, érzék vagy örökölt tulajdonság. Akarnod kell, célokat kell kitűznöd és meg kell találnod azt az eszközt, módszert, ami neked való. Lehetőleg olyat, ami lehetőséget biztosít arra, hogy folyamatosan nyomon tudd követni az elért célokat és rögzíteni tudd a konkrét lépéseket.

Nincs rá pénzem

Nos, manapság ez is legalább annyira gyenge kifogás, mint a “nincs rá időm”, ugyanis az angol tanulás elsősorban nem pénz kérdés. Persze, megértem, ha nincs pénzed nyelviskolába járni, drága nyelvkönyveket venni, rendszeresen külföldre utazni, de mindezek nélkül is sokat tanulhatsz! Az interneten rengeteg ingyenes anyag van, youtube videók, feliratos filmek. Ezek gyakorlatilag korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésedre, és nagyon erős alapot adhatnak, ha beépíted a mindennapjaidba. Egy idő után pedig rájössz majd, mi az a módszer, ami számodra a leghatékonyabb, ha a hallott szöveg értésével vagy a kiejtéssel akadnak nehézségeid, próbáld megfejteni a dalok szövegeit, nézz angolul filmeket, videókat. Ha a szókincsedet növelnéd, olvass angol nyelven abban a témában, ami érdekel.

Nincs rá szükségem

Lehet, hogy most éppen olyan munkát végzel, olyan életszakaszban vagy, amikor azt érzed, tökéletesen boldogulsz a jelenlegi tudásoddal és nincs szükséged komolyabb angoltudásra. Viszont ez bármikor változhat. Ma már nem az a jellemző, hogy az emberek az első állásukból mennek nyugdíjba, bármikor kaphatsz egy jobb ajánlatot, változtathatnak a pozíciódon, lehet egy új ügyfeled vagy megismerhetsz valakit… mindez magával hozhat akár egy külföldre költözést is, és hirtelen felértékelődik az angoltudás.

…és ami nélkül nem megy

Most, hogy leszámoltunk a leggyakoribb kifogásokkal, remélem tettre kész vagy és elhatároztad, hogy végre valódi, az életben használható angol tudást szerezz!  Ha így van, akkor még egy dolgot tudnod kell! Hiába minden praktika és jó tanács… a rengeteg módszer könnyen összezavarhat még egy tapasztalt tanulót is. Ahogy minden területen, az angol tanulásnál is a legfontosabb, hogy rendelkezz egy megfelelő alappal, értsd meg az alapvető szabályokat, összefüggéseket, legyen szókincsed. Ha ezek rendben vannak, arra lehet építkezni.

Angoltanári pályafutásom alatt sokszor tapasztaltam, hogy ha hiányoznak az alapok, egyik módszer sem hoz átütő sikert, hiszen mindig ott lesznek a kérdőjelek, és nem lesz stabil angoltudás. Ezért írtam egy könyvet, ami kifejezetten a magyar diákok igényei szerint állítottam össze és gyakorlatias módon segít, hogy egy stabil alapod legyen az angol tanulásban! Kíváncsi vagy a könyvre?

Kattints IDE és elárulom!

Gyakorlatias angol könyv

 

Németh Ildikó
Németh Ildikó vagyok, angoltanár, a Gyakorlatias Angol módszer kifejlesztője. A magyar emberek zöme nehezen tanul idegen nyelvet. Ezért dolgoztam ki a gyakorlatias angol nyelvtanítási módszeremet, ami a szövegértést és a beszédkészséget egyszerre fejleszti, így sokkal gyorsabb önálló nyelvtanulást tesz lehetővé. A könyv érthetően, látványos illusztrációkkal, életszerű, a mindennapokból vett példákkal és hasznos gyakorlófeladatokkal indít el az önálló tanulás útján. Az angoltanulási csomagok pedig a könyv mellett olyan hangoskönyvvel, videóleckékkel, online gyakorlófeladatokkal és szókártyákkal merítenek bele az intenzív nyelvtanulásba, amiket a  kifejezetten a magyar nyelvtanulók igényeire fejlesztettem ki. Ha a teljes élményt szeretnéd, akkor válaszd valamelyik oktatócsomagot a gyors haladás érdekében. Itt tudod megvenni a könyvet és a csomagokat: https://www.gyakorlatias-angol-bolt.hu

2 hozzászólás ehhez: “A 4 leggyakoribb kifogás, ha angol tanulásról van szó”

  1. Havas Tamás szerint:

    Hol lehet megnézni a könyvet?
    üdv

    1. nemeth.ildikó szerint:

      Kedves Tamás, kattints ide vagy a cikk végén lévő narancs színű gombra: https://www.gyakorlatias-angol-bolt.hu/

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További információ:

+36 20 957 9216