Blog...

Ezért nem tudsz angolul!

Évekig tanultál angolul, rengeteg módszert kipróbáltál már, ha oda kerül a sor, mégsem mersz magabiztosan megszólalni? Nem jutnak eszedbe a megfelelő szavak és úgy érzed, semmit nem ért az a sok sok tanulással töltött óra?
Ebben a bejegyzésben bemutatom a legnagyobb akadályokat, amik az angoltudásod útjában állnak, és azt is, hogy tudod legyőzni őket!

Nincs konkrét cél

Persze megvannak azok, akik fél év múlva külföldre szeretnének költözni, külföldi egyetemre járni vagy dolgozni, nekik van egy határozott céljuk az angollal, de azok a tanulók vannak többen, akik tudják, hogy kellene az angoltudás, de nincs meg a miért. Azt tapasztaltam, hogy ha nincs egy konkrét cél, amit el szeretnénk érni, nehezebb lesz a tanulás, kevésbé lesz motivált a tanuló és nem fogja élvezni a tanulást. Egész egyszerűen azért, mert nem látja a hasznát. Érdemes ezért konkrét célokat felállítani, ez lehet egy új állás megpályázása, egy utazás vagy bármi, ami lelkesíti a tanulót. Tedd fel a kérdést magadnak, hogy tulajdonképpen miért lenne jó, ha tudnál angolul? Fogalmazz meg konkrét célokat, és dolgozd ki a hozzájuk vezető lépéseket! Ehhez jó, ha olyan tanárod, vagy könyved van, ami segít ezeket a célokat meghatározni és követni!

Nincs terv vagy megfelelő módszer

Ez kapcsolódik az előző pontban írt célokhoz, de itt most a célokhoz vezető lépésekről és magáról a módszerről van szó, arról, hogyan, milyen módon érhetjük el a kitűzött céljainkat. Tudom, hogy nincs elég időd (vagy legalábbis azt hiszed..) nem akarsz órákat utazni munka után egy nyelviskolába, majd házifeladatot írni. Lehet, hogy sokkal szívesebben nézel angolul filmeket vagy olvasod a napi híreket. Nincs ezzel semmi gond! Meg kell találnod, mi az a módszer, amivel élvezetes a tanulás és ki kell alakítanod egy rendszert. Ez nem jelenti azt, hogy naponta órákat kell ezzel foglalkoznod, ha napi 10 perced van, akkor abból hozzuk ki a legtöbbet! A kulcs a rendszeresség. Oszd be a saját időd és határozd meg, mikor mennyi időt tudsz erre fordítani. Pl. munkába menet angol hanganyagot olvasol, esténként angolul nézed a sorozatodat vagy minden csütörtökön átveszel egy leckét az angolkönyvedben. Egy dologra figyelj, hogy az alapok rendben legyenek! Soha ne haladj tovább úgy, hogy nem értetted meg teljesen az aktuális anyagot, lehet, hogy lassabb lesz a folyamat, viszont garantáltan stabilabb tudást tudsz szerezni!

“Ha napi 10 perced van, hozd ki belőle a legtöbbet!”

Nincs gyakorlás

Talán ez a legfontosabb, illetve a legnagyobb hiba, amit elkövethet egy tanuló, ha nem gyakorol. Az elméleti tudás sajnos kevés, és nem is tud igazán berögzülni ha hiányzik a gyakorlat. Hiába tanulod meg az igeidőket, és a nyelvtani szabályokat, ha egy utazás alkalmával nem tudod megértetni magad és nem tudod használni a megszerzett tudást. Rengeteg tananyag és csodamódszer kering a neten, válogathat közöttük az, aki szeretne megtanulni angolul. Ahhoz azonban, hogy egy valóban használható, stabil tudást szerezzen valaki, erős alapokra lesz szükség. Bizonytalan, innen onnan szerzett információkra építve ugyanis nem lehet magas szintű angol tudást szerezni.
De mégis hogy gyakoroljon az, aki otthon tanul? Először is, keress egy olyan módszert, ami biztosítja a gyakorlatiasságot, ami azontúl, hogy érthetően elmagyarázza a nyelvtant, biztosítja azt is, hogy kellő gyakorlatot szerezz és pontosan megértsd mi miért van úgy, ahogy. Hatékony lehet, ha csatlakozol egy olyan közösségbe, ahol hasonló szinten lévő tanulókkal tudjátok segíteni, támogatni egymást.

Jó jó.. de akkor most merre induljak?

Oké, most hogy tisztáztuk milyen okok húzódhatnak a háttérben, mik akadályozzák a tanulásod, jogosan merül fel a kérdés, merre tovább? Ezekkel a tippekkel segítettem a diákjaimnak, de rengetegen panaszkodtak arra, hogy az angolkönyvekből képtelenség életszerű tudást szerezni, hogy a tananyag száraz és érthetetlen a példák pedig valószerűtlenek, nevetségesek. Ezért úgy döntöttem, összeállítok egy olyan könyvet, ami a saját gyakorlatias módszeremre épül és életszerű példákkal, a hétköznapokban azonnal használható tudást ad a kezedbe. És hogy miért más ez a könyv, mint a többi angolkönyv, amivel találkoztál?

Kattints IDE és elárulom!

Gyakorlatias angol könyv
Németh Ildikó
Németh Ildikó vagyok, angoltanár, a Gyakorlatias Angol módszer kifejlesztője. A magyar emberek zöme nehezen tanul idegen nyelvet. Ezért dolgoztam ki a gyakorlatias angol nyelvtanítási módszeremet, ami a szövegértést és a beszédkészséget egyszerre fejleszti, így sokkal gyorsabb önálló nyelvtanulást tesz lehetővé. A könyv érthetően, látványos illusztrációkkal, életszerű, a mindennapokból vett példákkal és hasznos gyakorlófeladatokkal indít el az önálló tanulás útján. Az angoltanulási csomagok pedig a könyv mellett olyan hangoskönyvvel, videóleckékkel, online gyakorlófeladatokkal és szókártyákkal merítenek bele az intenzív nyelvtanulásba, amiket a  kifejezetten a magyar nyelvtanulók igényeire fejlesztettem ki. Ha a teljes élményt szeretnéd, akkor válaszd valamelyik oktatócsomagot a gyors haladás érdekében. Itt tudod megvenni a könyvet és a csomagokat: https://www.gyakorlatias-angol-bolt.hu

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További információ:

+36 20 957 9216